Razzia

Vrijdagochtend 17 november 1944. Landgoed De Oldenhof nabij Vollenhove. Onder leiding van de gevreesde SS- en Polizeiführer Hanns Albin Rauter, trekken vierduizend Duitse soldaten de Noordoostpolder in. Tweeduizend polderwerkers worden opgepakt en op transport gezet naar Duitsland.

In ‘Razzia’ wordt het spoor gevolgd van koerierster Meike van Dalen en politieagent- en verzetsman Harmen Visser. Beiden maken deel uit van verzetsgroep ‘Ome Willem’.

In een gedramatiseerde vertelling maken we kennis met landwachter Van Gelder, z’n zoon Ebben en twee ondergedoken studenten. Meikes vader wordt opgepakt en afgevoerd naar Duitsland. Hij keert niet terug. Het voedt de immense haat van Meike ten opzichte van Rauter. Het leidt indirect tot de aanslag op Rauter bij Woeste Hoeve en het, als wraakmaatregel daarop, doodschieten,

RazziaPoster

Het Mysterie Wardenier

‘Het Mysterie Wardenier’ gaat over de (vermeende) brandstofloze motor van een eenvoudige boerenzoon, Johannes Wardenier. Een mysterie dat zich afspeelde in de jaren dertig van de vorige eeuw.

In de musical wordt een link gelegd naar deze tijd. De studente Anne Sophie verdiept zich voor haar masterscriptie in de mysterieuze verdwijning van de motor van Wardenier en stuit daarbij op hevige tegenwerking. Wat wordt zo angstvallig geheim gehouden?

In de herfst van 1934 vertelt een eenvoudige boerenjongen uit Steenwijkerwold dat hij een brandstofloze motor heeft uitgevonden. Een revolutionaire uitvinding die de wereld op z’n kop zet. De nationale en internationale pers raakt totaal in de ban van deze Johannes Wardenier.

De motor – die niemand overigens aan het werk had gezien – moest gebouwd gaan worden in een nieuwe fabriek in Wolvega. Het zou voor enorme werkgelegenheid zorgen. En dat in crisistijd, met veel werkloosheid én armoede. Maar zover is het nooit gekomen. Johannes verdween tijdelijk uit beeld en toen hij terugkwam, was zijn motor weg.

Anne Sofie zoekt uit wat er echt is gebeurd. Heeft de motor bestaan en zo ja, waar is die dan gebleven? Het blijkt geen ongevaarlijke zoektocht. Hoe dichter ze bij de waarheid komt, hoe meer vreemde dingen er gebeuren. Ze zet stug door. Ze zet alles in om het ware verhaal te kunnen vertellen.

In een spannende omgeving met een altijd ‘tikkende kist’ in de nabijheid wordt het verhaal rondom het mysterie dat het hele land in de greep had tot leven gebracht. Met ook in deze muzikale theatervoorstelling weer plaats voor een grote cast, zo’n 70 personen, en een aantal talentrijke solisten die de hoofdrollen voor hun rekening nemen.

WardenierWardenierPoster

Storm over Beulaeke

Nog altijd fluisteren de golven van het Beulakerwijde het verhaal van Beulaeke. Een verhaal van armoe en bittere leefomstandigheden, maar ook van liefde, standvastigheid en trouw. ‘Storm over Beulaeke’ neemt de bezoeker mee naar een tijd lang geleden en schetst het leven van een generatie die in de nevelen van de tijd is verdwenen.

We maken kennis met Anna en Machteld Sinnige, Maarten Ziel en z’n vrienden, Lompe Lamme, Geese, de turfstekerij in schoutambt Vollenhove en de geheimen van het tweede gezicht. Verhaallijnen die eind 1776 op dramatische wijze culmineren in de ondergang van het dorp.

In deze theatervoorstelling wordt op een bijzondere manier invulling gegeven aan dit fictieve verhaal. Zo is een grote cast van ruim 100 personen tevens het ‘levende decor’. Slechts één ‘echt’ decorstuk kenmerkt het podium, het beeld van de verzonken kerktoren van het ooit zo levendige dorp Beulaeke……..

BeuleakePoster

Tribute to Michel Legrand

Een andere fascinatie van mij is die voor de muziek van Michel Legrand. Samen met contrabassist/elektrisch basgitarist Joël Groenewold, eveneens een groot liefhebber van Michel Legrand, is koers gezet naar een nieuw avontuur.

Een concert met de bijzondere combinatie van uitsluitend basgitaar en zang. De avontuurlijke reis heeft een bijzondere afwisseling van de prachtige melodieën van Michel Legrand als ultieme bestemming.

persfotoeerstecd

Barbara zingt Streisand

barbarazingtstreisandposter1609171964

Al sinds mijn jeugd ben ik een groot bewonderaar van Barbra Streisand. In een intieme en sfeervolle setting ben ik de reisleider op een tour door het repertoire van Barbra.

En zo ontstaat de ontmoeting tussen Barbra en Barbara. Bekende, maar ook minder bekende liedjes van Streisand komen voorbij.

De reis krijgt een extra dimensie omdat ik zang combineer met allerlei leuke ‘Streisand weetjes’.

Southern Gospel Train

Gospel is van deze tijd. Zeker de zogenaamde ‘white gospel’, ook wel Southern Gospel genoemd. Een meerstemmige (close harmony) zangstijl, uitgevoerd door trio’s en duo’s kenmerkt Southern Gospel.

Southern Gospel Train is een groep rasmusici, waarvan ook ik deel mag uitmaken.Professionele en semi-professionele vocalisten en muzikanten die deze muziek op een kwalitatief hoogstaande, maar vooral op een ontspannen en ongedwongen manier uitvoeren.

En de trein rijdt door in de ‘wereld van de stem’. De reis gaat verder. De bestemming? Ik laat me graag verrassen, maar er komen vast nog mooie tussenstops voorbij.

In de tussentijd: organiseer jij een leuk (tuin)feest of (bedrijfs)evenement? Vind je het leuk om een zangeres bij je bruiloft te hebben? Wil je iemand verrassen met een intiem huiskamerconcert? Of kan ik een waardevolle bijdrage leveren aan een uitvaart? Neem vooral contact met me op!

sgt